ISSN: 1130-4995 | e-ISSN: 2385-4499 Una revista d’accés obert que es publica anualment, gratuïta pels autors, amb un ràpid procés editorial i avaluació per part d’experts, dedicada a promoure i difondre la investigació en les diverses branques de les ciències de la Terra, a contribuir al coneixement de la geologia de Catalunya i a fomentar l´estudi dels fons del Museu.

Conservació i condicionament de la vitrina de les sals del Museu Martorell (Museu de Ciències Naturals de Barcelona): 1921-2018

Campeny, M. Pérez-Azcárate, M. Duque-Valero, S.  Fernández-Lluch, D.  Garcia-Franquesa, E. Aromí, J. R.  Casalod, A.  Rodríguez-Ferrer, A. 

DOI: https://doi.org/10.32800/tmgb.2018.24.0025

Resum

La vitrina de les sals de Cardona és un mobiliari dissenyat i construït el 1921 per Francesc Pardillo. Localitzada a l’edifici del Museu Martorell (Museu de Ciències Naturals de Barcelona), exposa i preserva una col·lecció d’exemplars de roques salines procedents de la Muntanya de Sal de Cardona i que van ser donades a finals del segle XIX per la Sra. Casilda de Salabert i Arteaga (Duquessa de Medinaceli) i el Sr. Miguel De Elías Marchal. El conjunt expositiu presenta un valor patrimonial molt significatiu. Degut al pas del temps i a la falta d’actuacions, la vitrina va deixar de conservar en òptimes condicions els exemplars i aquests van començar a alterar-se a l’interactuar amb la humitat ambiental, produint també una degradació generalitzada del mobiliari. Per tal de pal·liar aquesta degradació, s’ha dut a terme una restauració integral tant del mobiliari com dels exemplars, respectant al màxim el disseny original, realitzant les mínimes intervencions sobre les roques i dissenyant un sistema de control ambiental passiu i sostenible per tal de mantenir les condicions òptimes d’humitat relativa. Aquesta actuació ha frenat la degradació del conjunt expositiu i garanteix la seva conservació futura.

Paraules clau

mineralogia, conservació, restauració, sal, Cardona, Catal

Descarregar: PDF |
Cita
Compartir a: |

Índex de Volum 24 (2018)

Cercar